30 augustus 2024

Stichting Eierkartelschade brengt dagvaarding uit tegen Wulro, Interovo en Global vanwege eierkartel

Vandaag heeft de Stichting Eierkartelschade voor 110 leghennenhouders uit Nederland en België een dagvaarding uitgebracht tegen de eierverwerkers Wulro, Interovo en Global.

De Stichting vordert een vergoeding voor de door de leghennenhouders geleden schade als gevolg van het eierinkoopkartel. Dit eierinkoopkartel is eerder vastgesteld door Autoriteit Consument & Markt (ACM), die daarvoor boetes heeft opgelegd aan de kartellisten Wulro, Interovo en Global.

De kartelafspraken omvatten onder andere afstemming van de inkoopprijs van kooi- en scharreleieren van leghennenhouders, het verdelen van leveranciers en het uitwisselen van concurrentiegevoelige informatie. Volgens de ACM was sprake van ernstige overtredingen, waarvan leghennenhouders de dupe waren. De bezwaren van de kartellisten tegen het boetebesluit zijn door de ACM ongegrond verklaard.

Bestuurder van de Stichting Jan Willem Lagerweij zegt: “gesprekken met de kartellisten hebben helaas niet tot een oplossing geleid. Het uitbrengen van de dagvaarding is daarom een noodzakelijke stap richting compensatie. De Stichting zal zich ervoor inzetten dat de leghennenhouders de vergoeding krijgen waar ze recht op hebben.

Leghennenhouders die zich nog niet hebben aangemeld maar meer informatie willen hebben over de mogelijkheden en zich eventueel alsnog willen aansluiten kunnen zich melden via de website van de Stichting www.eierkartelschade.nl. De Stichting zal bij voldoende nieuwe aanmeldingen bekijken of zij de vordering zal vermeerderen of een nieuwe vordering zal instellen.

Lees ook de artikelen van de Boerderij, de Nieuwe Oogst, hier en hier de artikelen van Pluimveeweb, en het nieuwsbericht op NU.nl over het uitbrengen van de dagvaarding.

Wilt u op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Stichting Eierkartelschade

Kamer van Koophandel: 91341981

© Copyright 2024

Stichting Eierkartelschade

Kamer van Koophandel: 91341981

© Copyright 2024